Chlebek bananowy


Chlebek bananowy nie ma nic wspólnego z chlebem- tak na prawdę to słodkie, wilgotne ciasto. Jeśli macie w domu bardzo dojrzałe banany i ochotę na coś słodkiego to zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.


SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 120 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwy cukier z wanilią)
  • 100 g posiekanej mlecznej czekolady
  • szczypta soli

WYKONANIE:

Do miski wrzucić banany i rozgnieść je widelcem. 

W drugiej misce połączyć jajka, masło, sól i cukier waniliowy i wymieszać za pomocą miksera.

Przelać wszystko do miski z bananami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie.

Na koniec dodać czekoladę i wymieszać do połączenia składników. 

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować ją masłem i opruszyć mąką. 

Masę przelać do keksówki i piec w 180 stopniach przez mniej więcej 45 minut. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa