Semolina- czym jest i do czego się jej używa
Regularnie pytacie się w komentarzach na facebooku i instagramie oraz w wiadomościach prywatnych czym jest semolina albo czy można ją zastąpić kaszą manną. Często padają komentarze, że semolina to kasza manna lub, że semolina to mąką krupczatka albo kasza kukurydziana.
Semolina to mąka lub kasza z pszenicy twardej-durum podczas gdy kasza manna to kasza z pszenicy zwykłej.
Pszenica durum różni się od innych rodzajów pszenicy większą twardością i bursztynowo-żółtą barwą.
Semolina ma inny smak niż pozostałe mąki.
CO ROBI SIĘ Z SEMOLINY?
W zależności od wielkości ziaren rozróżnia się:
grubą - stosowaną do robienia kuskusu, gotowania i pieczenia.
średnią - stosowaną do robienia makaronu, ciast
cienką - stosowaną do robienia pieczywa, ciast ciastek
KIEDY MOŻNA ZASTĄPIĆ SEMOLINĘ KASZĄ MANNĄ?
Niekiedy można stosować semolinę zamiennie z kaszą manną np. w algierskim cieście basboussa lub chamiya albo deserze takneta. Z powodzeniem można jej użyć także robiąc baghrir. Jednak do takich dań jak matlouh, mhadjeb polecam użycie semoliny.
ALGIERSKIE DANIA Z UŻYCIEM SEMOLINY
Komentarze
Prześlij komentarz