Crème brûlée


Słynny deser z śmietanki, żółtek i wanilii. Najlepiej smakuje zimny. Jest przepyszny i łatwy do zrobienia.


SKŁADNIKI:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii 
  • 5 łyżek cukru do karmelizacji 
WYKONANIE:



W garnuszku zagotować śmietankę z dodatkiem cukru i ziarenek z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować odstawić garnuszek z ognia i zostawić do przestudzenia.

Żółtka ubić mikserem przez ok. pół minuty ale nie na puszystą masę. 

Dolewać cienkim strumieniem ciepłą śmietankę, miksując na małych obrotach. 

Gdy masa będzie gładka i błyszcząca przelać ją do foremek lub żaroodpornych słoiczków (wlewając ją przez sitko). 

Foremki wstawić na blaszkę do pieczenia i piec w 100 stopniach przez niecałą godzinę. 

Krem ma być ścięty.

Gotowy krem wyjąć i zostawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki na całą noc.

Schłodzony krem posypać warstwą cukru i opalić specjalnym palnikiem aby cukier się rozpuścił i zarumienił. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa