Crème brûlée
Słynny deser z śmietanki, żółtek i wanilii. Najlepiej smakuje zimny. Jest przepyszny i łatwy do zrobienia.
SKŁADNIKI:
- 500 ml śmietanki 36%
- 6 żółtek
- 1/3 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- 5 łyżek cukru do karmelizacji
W garnuszku zagotować śmietankę z dodatkiem cukru i ziarenek z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować odstawić garnuszek z ognia i zostawić do przestudzenia.
Żółtka ubić mikserem przez ok. pół minuty ale nie na puszystą masę.
Dolewać cienkim strumieniem ciepłą śmietankę, miksując na małych obrotach.
Gdy masa będzie gładka i błyszcząca przelać ją do foremek lub żaroodpornych słoiczków (wlewając ją przez sitko).
Foremki wstawić na blaszkę do pieczenia i piec w 100 stopniach przez niecałą godzinę.
Krem ma być ścięty.
Gotowy krem wyjąć i zostawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Schłodzony krem posypać warstwą cukru i opalić specjalnym palnikiem aby cukier się rozpuścił i zarumienił.
Komentarze
Prześlij komentarz