Sernik z ricotty i mascarpone z polewą malinową
Kremowy, wilgotny. Waniliowo-cytrynowy. Oblany polewą z malin. Po prostu pyszny!
SKŁADNIKI:
- 750 g ricotty
- 250 g mascarpone
- 200 g herbatników (zwykłe lub maślane)
- 100 g masła
- 220 g cukru
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub odrobina pasty waniliowej
- 4 jajka
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 280 g malin albo pokrojonych truskawek (mogą być mrożone)
- 1 lub 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 ml zimnej wody
Herbatniki zblendować i dodać do nich rozpuszczone masło. Wymieszać, przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać ( u mnie tortownica 24 cm).
Do miski włożyć ricottę, mascarpone, mąkę, sok i startą skórkę z cytryny. Dodać cukier i cukier waniliowy (lub pastę waniliową). Wymieszać wszystko dokładnie za pomocą miksera. Dodawać po jednym jajku za każdym razem mieszając aby wszystkie składniki się połączyły.
Masę serową przelać na herbatnikowy spód w tortownicy.
Tortownicę owinąć dookoła szczelnie folią aluminiową (3 razy). Wstawić ją do większej blaszki a następnie wlać gorącą wodę do blaszki tak aby sięgała do połowy tortownicy.
Blachę z tortownicą w środku wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. godziny (w zależności od piekarnika, czas może być krótszy lub nieco dłuższy. Wierzch powinie być tylko lekko zarumieniony).
Upieczony sernik wyjąć do wystudzenia. Gdy będzie już całkiem chłodny wyjąć go z blaszki, odwinąć z folii i wyjąć z tortownicy.
Maliny przełożyć do małego garnuszka, dodać cukier i mieszać aż puszczą sok. Wymieszać wszystko za pomocą łyżki tak aby rozdrobnić owoce. W oddzielnej miseczce połączyć ze sobą mąkę i wodę. Wymieszane wlać do malin i mieszać aż wszystko zgęstnieje.
Jeszcze ciepły sos malinowy wyłożyć na wierzch sernika. Zostawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz