Przejdź do głównej zawartości

Sernik z ricotty i mascarpone z polewą malinową



Kremowy, wilgotny. Waniliowo-cytrynowy. Oblany polewą z malin. Po prostu pyszny!


SKŁADNIKI:
  • 750 g ricotty
  • 250 g mascarpone
  • 200 g herbatników (zwykłe lub maślane)
  • 100 g masła  
  • 220 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub odrobina pasty waniliowej
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
polewa:
  • 280 g malin albo pokrojonych truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 lub 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 50 ml zimnej wody
WYKONANIE:

Herbatniki zblendować i dodać do nich rozpuszczone masło. Wymieszać, przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać ( u mnie tortownica 24 cm). 

Do miski włożyć ricottę, mascarpone, mąkę, sok i startą skórkę z cytryny. Dodać cukier i cukier waniliowy (lub pastę waniliową). Wymieszać wszystko dokładnie za pomocą miksera. Dodawać po jednym jajku za każdym razem mieszając aby wszystkie składniki się połączyły. 

Masę serową przelać na herbatnikowy spód w tortownicy. 

Tortownicę owinąć dookoła szczelnie folią aluminiową (3 razy). Wstawić ją do większej blaszki a następnie wlać gorącą wodę do blaszki tak aby sięgała do połowy tortownicy. 

Blachę z tortownicą w środku wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. godziny (w zależności od piekarnika, czas może być krótszy lub nieco dłuższy. Wierzch powinie być tylko lekko zarumieniony). 

Upieczony sernik wyjąć do wystudzenia. Gdy będzie już całkiem chłodny wyjąć go z blaszki, odwinąć z folii i wyjąć z tortownicy. 

Maliny przełożyć do małego garnuszka, dodać cukier i mieszać aż puszczą sok. Wymieszać wszystko za pomocą łyżki tak aby rozdrobnić owoce. W oddzielnej miseczce połączyć ze sobą mąkę i wodę. Wymieszane wlać do malin i mieszać aż wszystko zgęstnieje. 

Jeszcze ciepły sos malinowy wyłożyć na wierzch sernika. Zostawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło