Szorba- algierska zupa (przepis III)
Tyle ile regionów w Algierii, tyle przepisów na te same zupy. Będąc w Algierii jadłam zupy o tych samych nazwach różniące się między sobą użytymi warzywami lub/i przyprawami. Jedne podawane z makaronem, inne z kaszką frik.
Na blogu prezentowałam już Wam dwa przepisy na szorbe. Aby je znaleźć kliknijcie tutaj i tutaj
Dziś kolej na następną jej wersję :)
SKŁADNIKI:
- 8 skrzydełek z kurczaka (lub kawałek wołowiny lub baraniny/jagnięcny. Można też wedle własnych preferencji- bez mięsa)
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 4 lub 5 łodyg selera naciowego
- 1 mała cukinia
- 2 niezbyt duże marchewki
- mała biała rzodkiew
- sól, pieprz
- cynamon w proszku
- kolendra w proszku
- imbir w proszku
- słodka papryka
- szczypta kurkumy
- ras el hanout (arabska przyprawa)
- pęczek kolendry
- makaron nitki
Do garnka wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i szybko podsmażyć, po chwili dodać startego na tarce pomidora i mięso. Przemieszać.
Wlać 2,5 litry wody i dodać przyprawy oprócz soli. (ilość zależna od gustu, ja daje dość sporo).
Dodać pęczek kolendry (odejmując uprzednio trochę kolendry którą potem posypiemy gotową zupę).
Gdy mięso będzie powoli robiło się miękkie, dodać pokrojone w kostkę warzywa i gotować aż wszystko będzie już miękkie.
Makaron- nitki ugotować i odcedzić.
Z gotowej zupy wyjąć mięso i pęczek kolendry. Zupę posolić.
Komentarze
Prześlij komentarz