Szorba tchicha (przepis IV)




Jeśli śledzicie mojego bloga albo facebooka doskonale już znacie algierską zupę szorbę. Jak wiele razy już pisałam, co region to nieco inny przepis. Na blogu znajdziecie dwa inne przepisy na tę przepyszną arabską zupę. Wystarczy kliknąć tutaj po wersję warzywną, tu po wersję z makaronikiem i tutaj po wersję z kaszką frik.

Szorba na równi z harirą to moje dwie ulubione algierskie zupy. Są zdecydowanie najbardziej popularnymi zupami w Algierii.

SKŁADNIKI:

  • ok. 200 g wołowiny lub baraniny (lub kurczaka)
  • pół szklanki drobnej kaszy jęczmiennej
  • 1 pomidor
  • 1 mała marchewka
  • kawałek cukinii
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała garść ciecierzycy (suchej która moczyła się całą noc w wodzie/ewentualnie można użyć tej z puszki)
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy ras el hanout
  • świeża mięta
  • świeża kolendra 
  • szczypta cynamonu 
WYKONANIE:

Do garnka włożyć startą na tarce cebulę, pokrojony drobno czosnek i starty na tarce pomidor. Dodać mięso i chwilę przesmażyć.

Wlać 2 litry wody, dodać koncentrat pomidorowy, warzywa, wszystkie przyprawy (tyle ile lubimy) oraz pęczek kolendry i garść listków mięty.

Gotować zupę aż mięso będzie całkowicie miękkie.

Wyjąć mięso i kolendrę a zupę zmiksować lub przetrzeć w przecieraku.

Wsypać przepłukaną wcześniej kaszę i gotować na wolnym ogniu do momentu aż kasza będzie miękka.

Zupę posypać drobno posiekaną kolendrą (i opcjonalnie odrobiną mięty).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa