Przejdź do głównej zawartości

Algierski kuskus z warzywami i kurczakiem



Najbardziej popularne danie kuchni Maghrebu? Większości osób z pewnością przyjdzie do głowy kuskus. To flagowe danie kuchni algierskiej, marokańskiej, tunezyjskiej. 

Co kraj to inny przepis, nawet w zależności od regionu to danie może się różnić. Ja przedstawiam wam przepis na kuskus prosto z Oranu czyli drugiego co do wielkości miasta Algierii. 

Pyszne, sycące danie. Kuskus tradycyjnie parowany w garnku nad sosem jest absolutnie miękki, puszysty i sypki. Przyprawy nadają temu daniu całego czaru i zapachu kuchni arabskiej.

SKŁADNIKI:

  • kuskus
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 mała biała rzodkiew
  • kawałek selera lub ziemniaka (opcjonalnie)
  • pomidor
  • garść cieciorki (suchej która moczyła się w wodzie całą noc)
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki masła
  • kurczak/wołowina/baranina/jagnięcina do wyboru
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • ras el hanout *
  • przyprawa do kuskusu *
* ras el hanout i przyprawę do kuskusu znajdziecie bez problemy w sklepach internetowych, sklepach arabskich lub sklepach z produktami z różnych stron świata


W zależności od regionu a także gustu gotującego przyprawy jakie dodaje się do kuskusu mogą być różne. Znajdziecie algierskie przepisy na kuskus z dodatkiem cynamonu, kolendry, imbiru itp. 

WYKONANIE:

Do garnka wlać olej, włożyć pokrojoną cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać mięso. 

Zetrzeć pomidora i dodać do środka. 

Wsypać wcześniej namoczoną cieciorkę i przyprawy. 

Zalać wodą i gotować do połowy miękkości mięsa. 

Gdy mięso będzie już w połowie miękkie, dodać pokrojone w grubsze słupki warzywa i gotować do miękkości.

Parowanie kuskusu:

Wsypać suchy kuskus i zalać go zimną wodą, przepłukać a wodę wylać. 

 Kuskus przełożyć do miski, rozetrzeć go rękoma i zostawić na 20 minut.

Dodać 1 łyżkę oleju i rozetrzeć kuskus rękoma. 

Przełożyć na sito do parowania a sito postawić na garnek z gotującym się mięsem. 

Parować 15 minut pod przykryciem.

Następnie wysypać kuskus do miski. Wlać 1/4 szklanki zimnej wody i dodać szczyptę soli. 

Wymieszać za pomocą łyżki i zostawić na 15 minut. 

Po upływie czasu ponownie przesypać go do sita i parować aż do miękkości. 

Na sam koniec przesypać do naczynia i dodać 1/2 łyżki masła, wymieszać.

Na duży półmisek przesypać gotowy kuskus i ułożyć na nim mięso oraz warzywa. Posypać ugotowaną cieciorką. Do oddzielnego naczynia wlać sos z garnka w którym gotowało się mięso i warzywa, tak aby każdy mógł polać nim kuskus (dzięki temu każdy wlewa sobie tyle sosu na ile ma ochotę)

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło