Algierski kuskus z warzywami i kurczakiem



Najbardziej popularne danie kuchni Maghrebu? Większości osób z pewnością przyjdzie do głowy kuskus. To flagowe danie kuchni algierskiej, marokańskiej, tunezyjskiej. 

Co kraj to inny przepis, nawet w zależności od regionu to danie może się różnić. Ja przedstawiam wam przepis na kuskus prosto z Oranu czyli drugiego co do wielkości miasta Algierii. 

Pyszne, sycące danie. Kuskus tradycyjnie parowany w garnku nad sosem jest absolutnie miękki, puszysty i sypki. Przyprawy nadają temu daniu całego czaru i zapachu kuchni arabskiej.

SKŁADNIKI:

  • kuskus
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 mała biała rzodkiew
  • kawałek selera lub ziemniaka (opcjonalnie)
  • pomidor
  • garść cieciorki (suchej która moczyła się w wodzie całą noc)
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki masła
  • kurczak/wołowina/baranina/jagnięcina do wyboru
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • ras el hanout *
  • przyprawa do kuskusu *
* ras el hanout i przyprawę do kuskusu znajdziecie bez problemy w sklepach internetowych, sklepach arabskich lub sklepach z produktami z różnych stron świata


W zależności od regionu a także gustu gotującego przyprawy jakie dodaje się do kuskusu mogą być różne. Znajdziecie algierskie przepisy na kuskus z dodatkiem cynamonu, kolendry, imbiru itp. 

WYKONANIE:

Do garnka wlać olej, włożyć pokrojoną cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać mięso. 

Zetrzeć pomidora i dodać do środka. 

Wsypać wcześniej namoczoną cieciorkę i przyprawy. 

Zalać wodą i gotować do połowy miękkości mięsa. 

Gdy mięso będzie już w połowie miękkie, dodać pokrojone w grubsze słupki warzywa i gotować do miękkości.

Parowanie kuskusu:

Wsypać suchy kuskus i zalać go zimną wodą, przepłukać a wodę wylać. 

 Kuskus przełożyć do miski, rozetrzeć go rękoma i zostawić na 20 minut.

Dodać 1 łyżkę oleju i rozetrzeć kuskus rękoma. 

Przełożyć na sito do parowania a sito postawić na garnek z gotującym się mięsem. 

Parować 15 minut pod przykryciem.

Następnie wysypać kuskus do miski. Wlać 1/4 szklanki zimnej wody i dodać szczyptę soli. 

Wymieszać za pomocą łyżki i zostawić na 15 minut. 

Po upływie czasu ponownie przesypać go do sita i parować aż do miękkości. 

Na sam koniec przesypać do naczynia i dodać 1/2 łyżki masła, wymieszać.

Na duży półmisek przesypać gotowy kuskus i ułożyć na nim mięso oraz warzywa. Posypać ugotowaną cieciorką. Do oddzielnego naczynia wlać sos z garnka w którym gotowało się mięso i warzywa, tak aby każdy mógł polać nim kuskus (dzięki temu każdy wlewa sobie tyle sosu na ile ma ochotę)

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa