Najbardziej popularne danie kuchni Maghrebu? Większości osób z
pewnością przyjdzie do głowy kuskus. To flagowe danie kuchni
algierskiej, marokańskiej, tunezyjskiej.
Co kraj to inny przepis, nawet w
zależności od regionu to danie może się różnić. Ja przedstawiam wam
przepis na kuskus prosto z Oranu czyli drugiego co do wielkości miasta
Algierii.
Pyszne, sycące danie. Kuskus tradycyjnie parowany w garnku nad
sosem jest absolutnie miękki, puszysty i sypki. Przyprawy nadają temu
daniu całego czaru i zapachu kuchni arabskiej.
- kuskus
- cebula
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 mała biała rzodkiew
- kawałek selera lub ziemniaka (opcjonalnie)
- pomidor
- garść cieciorki (suchej która moczyła się w wodzie całą noc)
- 1/2 łyżki oleju
- 1/2 łyżki masła
- kurczak/wołowina/baranina/jagnięcina do wyboru
- sól, pieprz
- kurkuma
- słodka papryka
- ras el hanout *
- przyprawa do kuskusu *
* ras el hanout i przyprawę do kuskusu znajdziecie bez problemy w sklepach internetowych, sklepach arabskich lub sklepach z produktami z różnych stron świata
W zależności od regionu a także gustu gotującego przyprawy jakie dodaje się do kuskusu mogą być różne. Znajdziecie algierskie przepisy na kuskus z dodatkiem cynamonu, kolendry, imbiru itp.
WYKONANIE:
Do garnka wlać olej, włożyć pokrojoną cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać mięso.
Zetrzeć pomidora i dodać do środka.
Wsypać wcześniej namoczoną
cieciorkę i przyprawy.
Zalać wodą i gotować do połowy miękkości
mięsa.
Gdy mięso będzie już w połowie miękkie, dodać pokrojone w grubsze słupki warzywa i gotować do miękkości.
Wsypać suchy kuskus i zalać go zimną wodą, przepłukać a wodę wylać.
Kuskus przełożyć do miski, rozetrzeć go rękoma i zostawić na 20 minut.
Dodać 1 łyżkę oleju i rozetrzeć kuskus rękoma.
Przełożyć na
sito do parowania a sito postawić na garnek z gotującym się mięsem.
Parować 15 minut pod przykryciem.
Następnie wysypać kuskus do miski.
Wlać 1/4 szklanki zimnej wody i dodać szczyptę soli.
Wymieszać za pomocą
łyżki i zostawić na 15 minut.
Po upływie czasu ponownie przesypać go
do sita i parować aż do miękkości.
Na sam koniec przesypać do naczynia i
dodać 1/2 łyżki masła, wymieszać.
Na duży półmisek przesypać gotowy kuskus i ułożyć na nim mięso oraz warzywa. Posypać ugotowaną cieciorką. Do oddzielnego naczynia wlać sos z garnka w którym gotowało się mięso i warzywa, tak aby każdy mógł polać nim kuskus (dzięki temu każdy wlewa sobie tyle sosu na ile ma ochotę)