W Algierii wątróbka jest zazwyczaj przyrządzana na grillu w formie szaszłyków lub właśnie z pomidorami i kuminem, serwowana razem z frytkami.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 600 g wątróbki (baraniej lub innej ulubionej)
- pomidor (bez skórki)
- jedna płaska łyżeczka kuminu
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej
WYKONANIE:
Na patelni przesmażyć pokrojoną w piórka cebulę a następnie dodać obranego ze skórki i pokrojonego pomidora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć przez chwilę a następnie odstawić.
Oczyszczoną wątróbkę pokroić na kawałki i podsmażyć na czystej patelni. Następnie dodać podsmażoną wcześniej cebulę z pomidorem.
Poddusić przez kilka minut a na koniec dodać sól, pieprz oraz kumin.
Oczyszczoną wątróbkę pokroić na kawałki i podsmażyć na czystej patelni. Następnie dodać podsmażoną wcześniej cebulę z pomidorem.
Poddusić przez kilka minut a na koniec dodać sól, pieprz oraz kumin.
Komentarze
Prześlij komentarz