Hummus- potrawa kuchni bliskowschodniej, znany w Libanie, Egipcie, Izraelu. Coraz popularniejszy również w naszym kraju. Sklepowe mają jednak dwie wady. Pierwszy to cena, drugi zbędne składniki. Domowy hummus zrobicie szybko i tanio a wyjdzie o wiele lepszy niż ten sklepowy. Polecam.
SKŁADNIKI:
- puszka ciecierzycy lub 400 g suchej która była moczona całą noc
- porządna łyżka pasty tahini (tutaj przepis na tahini)
- łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- oliwa z oliwek dobrej jakości (najlepiej tyle aby uzyskać kremową, łatwą do smarowania konsystencję)
- łyżka bardzo zimnej wody
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
WYKONANIE:
Do blendera wrzucić odsączoną ciecierzycę, tahini, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, przyprawy i sporą ilość oliwy.
Blendować do powstania smarownej pasty.
Hummusem smarować pieczywo. Bardzo pasuje do kanapek nasz polski akcent w postaci ogórka kwaszonego. Polecam!
Hummus możemy przełożyć do pojemniczka i przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.