Hummus


Hummus- potrawa kuchni bliskowschodniej, znany w Libanie, Egipcie, Izraelu. Coraz popularniejszy również w naszym kraju. Sklepowe mają jednak dwie wady. Pierwszy to cena, drugi zbędne składniki. Domowy hummus zrobicie szybko i tanio a wyjdzie o wiele lepszy niż ten sklepowy. Polecam.

SKŁADNIKI:

  • puszka ciecierzycy lub 400 g suchej która była moczona całą noc
  • porządna łyżka pasty tahini (tutaj przepis na tahini)
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • oliwa z oliwek dobrej jakości (najlepiej tyle aby uzyskać kremową, łatwą do smarowania konsystencję)
  • łyżka bardzo zimnej wody
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki

WYKONANIE:

Do blendera wrzucić odsączoną ciecierzycę, tahini, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, przyprawy i sporą ilość oliwy.

Blendować do powstania smarownej pasty.

Hummusem smarować pieczywo. Bardzo pasuje do kanapek nasz polski akcent w postaci ogórka kwaszonego. Polecam!

Hummus możemy przełożyć do pojemniczka i przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa