Czekoladki kokosowo-czekoladowe jak Bounty



Amatorzy kokosowych słodkości z pewnością znają i lubią popularny batonik Bounty. Ja przedstawiam Wam jego zdrowszą alternatywę bo w środku znajduje się pożywna kasza jaglana. Zdziwieni? Nie martwcie się jednak bo gwarantuje Wam, że ten kto nie wie jaki składnik znajduje się w środku, ten nigdy nie zgadnie. Czekoladki są mocno czekoladowe, mocno kokosowe. Musicie wypróbować. 


SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego (dobrej jakości)
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 130 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki dowolnego słodzika (cukier lub ksylitol)
  • półtorej tabliczki czekolady gorzkiej (opcjonalnie gorzka zmieszana z mleczną)

WYKONANIE:
Wsypać do garnuszka kaszę, dolać mleko i wodę. Gotować aż powstanie lekka papka. 


Dodać cukier/ksylitol i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. 

Odstawić do wystudzenia. 

W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. 

Foremki/papilotki wysmarować czekoladą i włożyć do lodówki aż czekolada stężeje. 

Następnie napełnić je kaszą z wiórkami i wypełnić resztą czekolady. 

Inną, szybszą opcją będzie formowanie naszej masy w kształt batoników i polewanie lub obtaczanie ich w czekoladzie. 

Czekoladki najlepiej przechowywać w lodówce. 

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa