Amatorzy kokosowych słodkości z pewnością znają i lubią popularny batonik Bounty. Ja przedstawiam Wam jego zdrowszą alternatywę bo w środku znajduje się pożywna kasza jaglana. Zdziwieni? Nie martwcie się jednak bo gwarantuje Wam, że ten kto nie wie jaki składnik znajduje się w środku, ten nigdy nie zgadnie. Czekoladki są mocno czekoladowe, mocno kokosowe. Musicie wypróbować.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka kokosowego (dobrej jakości)
- 2 szklanki zimnej wody
- 130 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki dowolnego słodzika (cukier lub ksylitol)
- półtorej tabliczki czekolady gorzkiej (opcjonalnie gorzka zmieszana z mleczną)
WYKONANIE:
Wsypać do garnuszka kaszę, dolać mleko i wodę. Gotować aż powstanie lekka papka.
Dodać cukier/ksylitol i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać.
Odstawić do wystudzenia.
W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Foremki/papilotki wysmarować czekoladą i włożyć do lodówki aż czekolada stężeje.
Następnie napełnić je kaszą z wiórkami i wypełnić resztą czekolady.
Inną, szybszą opcją będzie formowanie naszej masy w kształt batoników i polewanie lub obtaczanie ich w czekoladzie.
Czekoladki najlepiej przechowywać w lodówce.