Maakouda- algierskie placki ziemniaczane



Kto lubi placki ziemniaczane? Na pewno wiele osób jest ich entuzjastami. Ja przedstawiam Wam dzisiaj algierską wersję. Nie z surowych ale z gotowanych ziemniaków, w środku miękkie a na zewnątrz lekko chrupiące. Z dodatkiem....cynamonu :)

Inna wersja maakoudy to przepis z czosnkiem, kuminem i gałką muszkatołową. Ja proponuje wam dziś te najbardziej tradycyjne z cynamonem w środku- co może wydawać się dziwnym połączeniem ale zapewniam, że smakują wspaniale. Jeśli jesteście ciekawi wersji z innymi przyprawami, kliknijcie tutaj→ maakouda z czosnkiem i kuminem

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mały pęczek natki i kolendry
  • pieprz, sól
  • cynamon
  • szafran (opcjonalnie)
  • mąka
  • olej do smażenia




WYKONANIE:

Ugotować ziemniaki.

Ugotowane i wystudzone ziemniaki dokładnie ubić widelcem aby nie było grudek. 

Dodać roztrzepane jajko, drobno posiekaną natkę i kolendrę, sól i pieprz według uznania oraz pół łyżeczki cynamonu i szczyptę szafranu.

Wszystko dobrze ze sobą połączyć. 

Formować okrągłe placuszki. 

Obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju. 

Z patelni przekładać prosto na papier kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa