Kto lubi placki ziemniaczane? Na pewno wiele osób jest ich entuzjastami. Ja przedstawiam Wam dzisiaj algierską wersję. Nie z surowych ale z gotowanych ziemniaków, w środku miękkie a na zewnątrz lekko chrupiące. Z dodatkiem....cynamonu :)
Inna wersja maakoudy to przepis z czosnkiem, kuminem i gałką muszkatołową. Ja proponuje wam dziś te najbardziej tradycyjne z cynamonem w środku- co może wydawać się dziwnym połączeniem ale zapewniam, że smakują wspaniale. Jeśli jesteście ciekawi wersji z innymi przyprawami, kliknijcie tutaj→ maakouda z czosnkiem i kuminem
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mały pęczek natki i kolendry
- pieprz, sól
- cynamon
- szafran (opcjonalnie)
- mąka
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Ugotować ziemniaki.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki dokładnie ubić widelcem aby
nie było grudek.
Dodać roztrzepane jajko, drobno posiekaną natkę i kolendrę, sól i
pieprz według uznania oraz pół łyżeczki cynamonu i szczyptę szafranu.
Wszystko dobrze ze sobą połączyć.
Formować okrągłe placuszki.
Obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju.
Z
patelni przekładać prosto na papier kuchenny aby pozbyć się nadmiaru
tłuszczu.
Komentarze
Prześlij komentarz