Przed Wami zupa harira. Gęsta, rozgrzewająca, kusząca aromatem przypraw. Najpopularniejsza zupa w Algierii. W zależności od regionu harira występuje w różnych wersjach różniących się składnikami i przyprawami. Dziś mam dla Was przepis na harirę z zachodniej części Algierii.
SKŁADNIKI:
- 8 lub 10 skrzydełek z kurczaka lub kawałek baraniny albo kawałek wołowiny i kurczaka
- cebula
- 2 pomidory
- 4 łodygi selera naciowego
- garść ciecierzycy (uprzednio namoczonej lub tej z puszki)
- cukinia
- jedna marchewka
- 3 małe łyżeczki koncentratu pomidorowego
- laska cynamonu
- sól, pieprz, papryka, imbir, kminek, ras el hanout,
- pół łyżeczki lub łyżeczka suszonej mięty
- świeża kolendra
- cytryna
- kaszka frik (można dać naszą polską jęczmienną perłową drobną)
W garnku podsmażyć przez chwilkę cebulę i starte pomidory a następnie dodać mięso i dolać 2,5 litra wody.
Dodać pokrojonego selera naciowego, pęczek kolendry, laskę cynamonu i przyprawy. Gotować na małym gazie aby wywar był esencjonalny.
Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać marchewkę, cieciorkę oraz cukinie i koncentrat pomidorowy. Gotować do miękkości.
Następnie wyjąć mięso, laskę cynamonu i pęczek kolendry. Zupę przelać przez sito do drugiego garnka a warzywa przetrzeć w przecieraku lub sicie i dodać do zupy (można też przetrzeć sam seler i cukinie a marchewkę i cieciorkę dodać w całości).
Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze przyprawy. Wsypać trochę kaszki i gotować aż będzie miękka.
Podawać z posiekaną kolendrą i plasterkiem cytryny który należy wycisnąć do zupy przed jedzeniem.