Propozycja na kolację lub efektowną przystawkę.
Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Ten półtwardy, lekko słony ser idealnie współgra z delikatną cukinią i lekko gorzko-pikantną czarnuszką.
SKŁADNIKI:
- opakowanie sera hallloumi
- 1 duża lub dwie mniejsze cukinie
- passata (przecier pomidorowy)
- czarnuszka
- sól i pieprz
- ulubione zioła np. oregano i bazylia
WYKONANIE:
Cukinie umyć ale nie obierać. Pokroić na małe kawałki tak jak na zdjęciu.
Passatę pomidorową doprawić solą, pieprzem i ziołami. Posmarować nią cukinie.
Ser halloumi pokroić w nieco grubsze plasterki i położyć na posmarowane passatą cukinie.
Wszystko posypać czarnuszką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu gdy cukinia będzie miękka a ser się przyrumieni.
www.facebook.com/1szczyptaorientu
Komentarze
Prześlij komentarz