Ser halloumi na cukinii z czarnuszką




Propozycja na kolację lub efektowną przystawkę.
Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Ten półtwardy, lekko słony ser idealnie współgra z delikatną cukinią i lekko gorzko-pikantną czarnuszką.

SKŁADNIKI:

  • opakowanie sera hallloumi
  • 1 duża lub dwie mniejsze cukinie
  • passata (przecier pomidorowy)
  • czarnuszka
  • sól i pieprz
  • ulubione zioła np. oregano i bazylia

WYKONANIE:

Cukinie umyć ale nie obierać. Pokroić na małe kawałki tak jak na zdjęciu.

Passatę pomidorową doprawić solą, pieprzem i ziołami. Posmarować nią cukinie.

Ser halloumi pokroić w nieco grubsze plasterki i położyć na posmarowane passatą cukinie.

Wszystko posypać czarnuszką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu gdy cukinia będzie miękka a ser się przyrumieni.


www.facebook.com/1szczyptaorientu

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa