Ciasto pomarańczowe. Miękkie i puszyste w środku, oblane słodkim
pomarańczowym syropem. Wygląda oryginalnie a smakuje znakomicie
2 pomarańcze sycylijskie plus 1 zwykła
150 g cukru
100 ml wody
185 g maślanki
110 g masła
3 jajka
220 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g cukru
Pomarańcze sycylijskie wyszorować i wyparzyć. Pokroić w grube plasterki. Tyle aby przykryć dno 23 cm tortownicy. Do garnka nalać trochę wody i gdy będzie się gotować włożyć plasterki pomarańczy na dwie, trzy minuty aby pozbyć się goryczki. Następnie wylać wodę i wlać 100 ml czystej wody i wsypać 150 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, włożyć plasterki i gotować przez 10-15 minut. Następnie wyjąć i ułożyć na dno tortownicy uprzednio wyłożone papierem do pieczenia. Syrop przelać do miseczki i odstawić. Teraz zabieramy się za ciasto: do miski wlać maślankę, dodać roztopione i przestudzone masło, jajka, cukier oraz startą skórkę ze zwykłej pomarańczy (uprzednio wyszorowanej i wyparzonej). Wymieszać dokładnie. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w 180 stopniach aż do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu otworzyć tortownicę i odciąć samą górę ciasta która nie będzie już potrzebna. Jeszcze gorące polewamy naszym syropem (zostawiamy 2-3 łyżki syropu na później). Zostawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie przekładamy dnem do góry na paterę i odwracamy. Polewamy syropem plastry pomarańczy aby ciasto ładnie się błyszczało. Smacznego
2 pomarańcze sycylijskie plus 1 zwykła
150 g cukru
100 ml wody
185 g maślanki
110 g masła
3 jajka
220 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g cukru
Pomarańcze sycylijskie wyszorować i wyparzyć. Pokroić w grube plasterki. Tyle aby przykryć dno 23 cm tortownicy. Do garnka nalać trochę wody i gdy będzie się gotować włożyć plasterki pomarańczy na dwie, trzy minuty aby pozbyć się goryczki. Następnie wylać wodę i wlać 100 ml czystej wody i wsypać 150 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, włożyć plasterki i gotować przez 10-15 minut. Następnie wyjąć i ułożyć na dno tortownicy uprzednio wyłożone papierem do pieczenia. Syrop przelać do miseczki i odstawić. Teraz zabieramy się za ciasto: do miski wlać maślankę, dodać roztopione i przestudzone masło, jajka, cukier oraz startą skórkę ze zwykłej pomarańczy (uprzednio wyszorowanej i wyparzonej). Wymieszać dokładnie. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w 180 stopniach aż do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu otworzyć tortownicę i odciąć samą górę ciasta która nie będzie już potrzebna. Jeszcze gorące polewamy naszym syropem (zostawiamy 2-3 łyżki syropu na później). Zostawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie przekładamy dnem do góry na paterę i odwracamy. Polewamy syropem plastry pomarańczy aby ciasto ładnie się błyszczało. Smacznego