Herbata imbirowa na rozgrzanie i wzmocnienie odporności


Dzień dobry. Pogoda nie rozpieszcza prawda? Jesień i zima to jednak doskonałe pory roku na regularne picie naparu z imbiru. Rozgrzewa i wzmacnia odporność. Regularne picie go jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia



Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie a jego właściwości lecznicze zostały potwierdzone naukowo. Kurkuma jest przyprawą coraz chętniej używaną w Polsce i słusznie. Najbardziej znane są jej wyjątkowe właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Pamiętajcie, że warto łączyć kurkumę razem z pieprzem dzięki czemu jej przyswajanie przez organizm zwiększy się 2000 razy. 

250 ml wrzątku
kawałek imbiru
plasterek cytryny
łyżeczka miodu
szczypta imbiru
szczypta pieprzu (opcjonalnie)

Imbir obieramy i kroimy w małe kawałki a najlepiej ścieramy go na tarce. Wrzucamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy kurkumę, miód oraz cytrynę i mieszamy. Pijemy póki ciepłe.

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa