Dzień dobry. Pogoda nie rozpieszcza prawda? Jesień i zima to jednak doskonałe pory roku na regularne picie naparu z imbiru. Rozgrzewa i wzmacnia odporność. Regularne picie go jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia
Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie a jego właściwości lecznicze zostały potwierdzone naukowo. Kurkuma jest przyprawą coraz chętniej używaną w Polsce i słusznie. Najbardziej znane są jej wyjątkowe właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Pamiętajcie, że warto łączyć kurkumę razem z pieprzem dzięki czemu jej przyswajanie przez organizm zwiększy się 2000 razy.
✔ 250 ml wrzątku
✔ kawałek imbiru
✔ plasterek cytryny
✔ łyżeczka miodu
✔ szczypta imbiru
✔ szczypta pieprzu (opcjonalnie)
Imbir obieramy i kroimy w małe kawałki a najlepiej ścieramy go na tarce. Wrzucamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy kurkumę, miód oraz cytrynę i mieszamy. Pijemy póki ciepłe.