O tym jak zdrowa dla naszego organizmu jest kasza pęczak chyba nie muszę wspominać. Kurkuma ma niezwykłe właściwości i lecznicze działanie więc nie mogło jej tu zabraknąć. Polecam Wam sycące i ciepłe danie- kasza pęczak ze szpinakiem, pomidorami suszonymi (i opcjonalnie serem feta)
SKŁADNIKI:
- 2/3 szklanki kaszy pęczak
- 8 kawałków suszonych pomidorów i 2 łyżki oleju ze słoika
- 2 ząbki czosnku
- 100 g szpinaku
- 80 g sera feta (opcjonalnie)
- kurkuma
- papryka ostra i słodka
- oregano
WYKONANIE:
Kaszę ugotować wedle przepisu na opakowaniu i odstawić.
Na patelnie wlać 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami i dodać drobno pokrojony czosnek.
Chwilę podsmażyć i dodać kaszę oraz przyprawy. Wymieszać i smażyć przez 2 minuty.
Dodać pokrojone suszone pomidory i świeże liście szpinaku. Podgrzewać aż zmiękną.
Zdjąć z ognia i opcjonalnie dodać pokruszony ser feta.