Kasza pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem



O tym jak zdrowa dla naszego organizmu jest kasza pęczak chyba nie muszę wspominać. Kurkuma ma niezwykłe właściwości i lecznicze działanie więc nie mogło jej tu zabraknąć. Polecam Wam sycące i ciepłe danie- kasza pęczak ze szpinakiem, pomidorami suszonymi (i opcjonalnie serem feta)

SKŁADNIKI:


  • 2/3 szklanki kaszy pęczak
  • 8 kawałków suszonych pomidorów i 2 łyżki oleju ze słoika
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 80 g sera feta (opcjonalnie)
  • kurkuma
  • papryka ostra i słodka
  • oregano

WYKONANIE:


Kaszę ugotować wedle przepisu na opakowaniu i odstawić. 

Na patelnie wlać 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami i dodać drobno pokrojony czosnek. 

Chwilę podsmażyć i dodać kaszę oraz przyprawy. Wymieszać i smażyć przez 2 minuty. 

Dodać pokrojone suszone pomidory i świeże liście szpinaku. Podgrzewać aż zmiękną. 

Zdjąć z ognia i opcjonalnie dodać pokruszony ser feta.

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa