Na dobry początek przedstawiam Wam przepis na ,,naleśniki tysiąca dziur'' zwane baghrir. Znane w Algierii i Maroko, tradycyjnie podawane z masłem i miodem.
SKŁADNIKI:
- 500 g semoliny
- 60 g mąki
- 1 czubata łyżeczka drożdży instant
- 20 g proszku do pieczenia
- spora szczypta soli oraz cukru
- ok. litra ciepłej, przegotowanej wody
Wszystkie składniki oprócz proszku do pieczenia zmiksować dokładnie w dużej misce. Następnie dodać proszek do pieczenia i wymieszać wszystko ponownie. Ciasto zostawić na 15 minut.
Po upływie czasu wylewamy porcję ciasta za pomocą chochelki na rozgrzaną, suchą patelnie.
Nie rozprowadzamy ciasta po patelni.
Smażymy tylko z jednej strony przez ok. minutę.
Podawać z masłem i miodem lub ulubionymi dodatkami.