Przejdź do głównej zawartości

Griwech- algierskie ciasteczka


Algierskie ciastka griwech. Chrupiące, słodkie. Jeśli miała bym je porównać do czegoś co zna każdy z nas to myślę, że blisko im do naszych polskich faworków. Griwech są jednak dodatkowo oblane słodkim syropem i obsypane sezamem.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki octu
  • 90 ml wody
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
  • olej
  • sezam

Syrop do polania:

  • 1½ szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
WYKONANIE:

Do garnuszka wlać wodę, wodę z kwiatu pomarańczy i wsypać cukier. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Gotowy syrop odstawić.

Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, aromat waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszać i odstawić.

Masło rozpuścić i ostudzić.  Dodać do masła rozbełtane jajko i dobrze wymieszać.
Następnie dodać wszystko do miski z suchymi produktami.

Dodać ocet, wodę oraz wodę z kwiatu pomarańczy i szybko zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kwadraciki a w nich po kilka pasków. Następnie złapać palcami za jeden z rogów ciasta i przeplatać nim pomiędzy paskami. (wpiszcie griwech na youtube aby zobaczyć technikę uplatania ciasta).

Gotowe wkładać na gorący, głęboki olej i smażyć na średnim ogniu aż będą złote z każdej strony.

Usmażone przełożyć prosto do garnuszka z syropem. Po obtoczeniu w syropie wyjąć i posypać sezamem.

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło