Algierski
deser ryżowy mhelbi. Istnieje kilka jego wersji, niektórzy dodają
cynamon, inni kardamon. W jednych dodawana jest woda z kwiatu
pomarańczy, w innych różana. Dziś przedstawiam wam swoją ulubioną wersję
tego deseru.
500 ml mleka
60 g mączki ryżowej
70 g cukru
3-4 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
cynamon do dekoracji
Do garnka wlać mleko i wodę z kwiatu pomarańczy. Wsypać mączkę ryżową oraz cukier. Wymieszać i gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje zdejmujemy garnek z palnika. Ciepły nakładamy do miseczek i dekorujemy cynamonem. Odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej smakuje schłodzony prosto z lodówki.
500 ml mleka
60 g mączki ryżowej
70 g cukru
3-4 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
cynamon do dekoracji
Do garnka wlać mleko i wodę z kwiatu pomarańczy. Wsypać mączkę ryżową oraz cukier. Wymieszać i gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje zdejmujemy garnek z palnika. Ciepły nakładamy do miseczek i dekorujemy cynamonem. Odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej smakuje schłodzony prosto z lodówki.