Miękkie, puszyste no i proste w wykonaniu- ciasto marchewkowe
Od klasycznego ciasta marchewkowego różni się polewą. Angielskie ciasto marchewkowe polane jest bowiem masą ze świeżego, kremowego serka, masła, cukru i wanilii. Ja proponuje wam jednak ciasto opruszone tylko cukrem pudrem lub oblane rozpuszczoną białą czekoladą. Wybór należy do Was
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki startej marchewki
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania gotowego ciasta lub tabliczka rozpuszczonej białej czekolady
WYKONANIE:
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć na sitku. Orzechy drobno pokroić.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Powoli i stopniowo dolewać olej. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem. Ciasto powinno być gęste.
Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika. Na koniec dodać marchewkę oraz orzechy i dokładnie wymieszać.
Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec do tzw. suchego patyczka (ok. 40-50 minut). Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem albo polać białą czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz