Ciasto marchewkowe


Miękkie, puszyste no i proste w wykonaniu- ciasto marchewkowe

Od klasycznego ciasta marchewkowego różni się polewą. Angielskie ciasto marchewkowe polane jest bowiem masą ze świeżego, kremowego serka, masła, cukru i wanilii. Ja proponuje wam jednak ciasto opruszone tylko cukrem pudrem lub oblane rozpuszczoną białą czekoladą. Wybór należy do Was


SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta lub tabliczka rozpuszczonej białej czekolady

WYKONANIE:

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć na sitku. Orzechy drobno pokroić.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.

Powoli i stopniowo dolewać olej. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem. Ciasto powinno być gęste.

Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika. Na koniec dodać marchewkę oraz orzechy i dokładnie wymieszać.

Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wlać ciasto i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec do tzw. suchego patyczka (ok. 40-50 minut). Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem albo polać białą czekoladą.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa