Tiramisu- pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach deser. Krem z mascarpone i jajek z dodatkiem alkoholu, przełożony biszkoptami nasączonymi kawą.
Najpopularniejsza wersja tiramisu to wersja z amaretto, w niektórych regionach Włoch zamiast amaretto dodaje się wino marsala. Jeszcze inni dodają rum i właśnie taką wersję dziś Wam przedstawiam (według mnie najlepsza)
SKŁADNIKI:
- opakowanie biszkoptów
- 750 g sera mascarpone
- cukier (tyle ile się lubi)
- 4 żółtka
- 2 białka
- niewielka miseczka zaparzonej kawy najlepiej espresso
- 50 ml rumu/amaretto/wina marsala
WYKONANIE:
Formę wyłożyć biszkoptami namaczanymi w kawie.
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki) sparzyć wrzątkiem i dokładnie wytrzeć.
Następnie oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Białka ubić na sztywną pianę.
Utarte z cukrem żółtka połączyć z mascarpone za pomocą miksera i dodać do nich ubite białka (to cały sekret puszystości i lekkości kremu) oraz alkohol. Wymieszać wszystko delikatnie łyżką.
Przełożyć część kremu na biszkopty. Posypać wierzch kakao.
Położyć drugą warstwę biszkoptów moczonych w kawie i resztę kremu.
Posypać wierzch sporą ilością kakao.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.