Tiramisu



Tiramisu- pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach deser. Krem z mascarpone i jajek z dodatkiem alkoholu, przełożony biszkoptami nasączonymi kawą.

Najpopularniejsza wersja tiramisu to wersja z amaretto, w niektórych regionach Włoch zamiast amaretto dodaje się wino marsala. Jeszcze inni dodają rum i właśnie taką wersję dziś Wam przedstawiam (według mnie najlepsza)


SKŁADNIKI:

  • opakowanie biszkoptów
  • 750 g sera mascarpone
  • cukier (tyle ile się lubi)
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • niewielka miseczka zaparzonej kawy najlepiej espresso
  • 50 ml rumu/amaretto/wina marsala




WYKONANIE:

Formę wyłożyć biszkoptami namaczanymi w kawie.

Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki) sparzyć wrzątkiem i dokładnie wytrzeć.

Następnie oddzielić żółtka od białek.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Białka ubić na sztywną pianę.

Utarte z cukrem żółtka połączyć z mascarpone za pomocą miksera i dodać do nich ubite białka (to cały sekret puszystości i lekkości kremu) oraz alkohol. Wymieszać wszystko delikatnie łyżką.

Przełożyć część kremu na biszkopty. Posypać wierzch kakao.

Położyć drugą warstwę biszkoptów moczonych w kawie i resztę kremu.

Posypać wierzch sporą ilością kakao.

Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa