Felfla znana również jako hmiss i slata mechouia. Ta warzywna mieszanka znajduje zastosowanie jako gęsty sos, w którym macza się kawałki pieczywa, albo jako dodatek do innych dań, jak np. frytki lub kurczak. Proste a pyszne więc koniecznie wypróbujcie ten przepis:
SKŁADNIKI:
- 6 zielonych papryk lub 3 zielone i 3 czerwone (w tradycyjnych algierskich książkach kucharskich można znaleźć przepis z wykorzystaniem wyłącznie zielonych papryk jak i przepis z wykorzystaniem zielonych oraz czerwonych)
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
WYKONANIE:
Paprykę opalić na palnikach (położyć bezpośrednio na palniki kuchenki gazowej i ustawić średni ogień. Co jakiś czas przewracać je z boku na bok tak aby finalnie każda papryka była mocno czarna.
Chwilę to potrwa ale im dłużej tym lepiej bo papryki zmiękną a skórki łatwo się będzie pozbyć.
Kto nie ma kuchenki gazowej polecam opalać je nad palnikiem albo na patelni grillowej. Oczywiście można również w piekarniku ale odradzam ponieważ nie uzyskacie specyficznego dla felfli dymnego smaku).
Gdy papryki już będą całkowicie czarne włożyć je do miski/zlewu z bardzo zimną wodą i po prostu obrać je ze skórki za pomocą rąk. Skórka odchodzi błyskawicznie i bez problemu.
Obrane ze skórki i pozbawione nasionek papryki pokroić w kawałki i odstawić (wszystko zależy od indywidualnych preferencji, można pokroić na większe kawałki lub mniejsze albo na bardzo drobne. Jedni wolą wyczuwać kawałki warzyw, inni zaś wolą konsystencje gładkiej pasty).
Na patelnie wlać odrobinę oliwy a następnie dodać drobno pokrojony czosnek oraz pokrojone drobno pomidory bez skórki.
Chwilę poddusić wszystko razem i dodać paprykę. Gdy sos się zredukuje doprawić solą i pieprzem i wlać jeszcze trochę oliwy.
Podawać razem z pieczywem/frytkami/matlouh/ kesra lub jako dodatek do obiadu.
Podawać razem z pieczywem/frytkami/matlouh/ kesra lub jako dodatek do obiadu.
Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz