Przejdź do głównej zawartości

Felfla



Felfla znana również jako hmiss i slata mechouia. Ta warzywna mieszanka znajduje zastosowanie jako gęsty sos, w którym macza się kawałki pieczywa, albo jako dodatek do innych dań, jak np. frytki lub kurczak. Proste a pyszne więc koniecznie wypróbujcie ten przepis:

SKŁADNIKI:

  • 6 zielonych papryk lub 3 zielone i 3 czerwone (w tradycyjnych algierskich książkach kucharskich można znaleźć przepis z wykorzystaniem wyłącznie zielonych papryk jak i przepis z wykorzystaniem zielonych oraz czerwonych)
  • 3 pomidory 
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

Paprykę opalić na palnikach (położyć bezpośrednio na palniki kuchenki gazowej i ustawić średni ogień. Co jakiś czas przewracać je z boku na bok tak aby finalnie każda papryka była mocno czarna.

Chwilę to potrwa ale im dłużej tym lepiej bo papryki zmiękną a skórki łatwo się będzie pozbyć. 

Kto nie ma kuchenki gazowej polecam opalać je nad palnikiem albo na patelni grillowej. Oczywiście można również w piekarniku ale odradzam ponieważ nie uzyskacie specyficznego dla felfli dymnego smaku). 

Gdy papryki już będą całkowicie czarne włożyć je do miski/zlewu z bardzo zimną wodą i po prostu obrać je ze skórki za pomocą rąk. Skórka odchodzi błyskawicznie i bez problemu. 


Obrane ze skórki i pozbawione nasionek papryki pokroić w kawałki i odstawić (wszystko zależy od indywidualnych preferencji, można pokroić na większe kawałki lub mniejsze albo na bardzo drobne. Jedni wolą wyczuwać kawałki warzyw, inni zaś wolą konsystencje gładkiej pasty). 

Na patelnie wlać odrobinę oliwy a następnie dodać drobno pokrojony czosnek oraz pokrojone drobno pomidory bez skórki. 


Chwilę poddusić wszystko razem i dodać paprykę. Gdy sos się zredukuje doprawić solą i pieprzem i wlać jeszcze trochę oliwy. 

Podawać razem z pieczywem/frytkami/matlouhkesra lub jako dodatek do obiadu. 
Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło