Ghribia- algierskie ciasteczka


Ciasteczka idealne- kruche, słodkie a ich wykonanie jest szybkie i banalnie proste

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
olej
cynamon

Do miski wsypać mąkę i cukier puder a następnie dolewać stopniowo trochę oleju tak aby zagnieść ciasto z którego będzie można uformować kuleczki które nie będą się rozpadać. Jeśli będą się kruszyły pod palcami należy dodać jeszcze troszkę oleju. Z ciasta formować małe kuleczki i delikatnie je spłaszczyć. Układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posypać z wierzchu szczyptą cynamonu. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut a następnie zostawić je do całkowitego wystygnięcia. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa