Rozgrzewająca, pełna przypraw zupa z soczewicą



Pyszna, pełna przypraw zupa z soczewicą. Rozgrzewająca i sycąca zupa która z pewnością Wam posmakuje :) Znana między innymi w Algierii, Tunezji, Maroko i Libanie. W każdym z tych krajów przepisy nieco różnią się od siebie, głównie za sprawą przypraw. Ja proponuje wam taki oto przepis:

SKŁADNIKI

  • 1,2 litr wody
  • 3/4 szklanki soczewicy
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki kolendry
  • szczypta pieprzu cayenne 
  • pół łyżeczki imbiru
  • pieprz, sól
  • świeża kolendra do posypania (opcjonalnie)


WYKONANIE


Do garnka wlać oliwę i dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Przesmażyć chwilę i dodać pokrojony drobniutko czosnek oraz wsypać kumin, pieprz cayenne, kolendrę i imbir. Zamieszać i chwilę wszystko razem przesmażyć. Soczewicę przepłukać i dodać do garnka razem z pokrojoną marchewką. Zalać wszystko wodą i dodać dwa obrane ze skórki i pokrojone drobno pomidory. Gotować ok. 20 minut na niewielkim ogniu. Na koniec dodać sól i pieprz. Można dodać trochę świeżej kolendry.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa