Pyszna, pełna przypraw zupa z soczewicą. Rozgrzewająca i sycąca zupa która z pewnością Wam posmakuje :) Znana między innymi w Algierii, Tunezji, Maroko i Libanie. W każdym z tych krajów przepisy nieco różnią się od siebie, głównie za sprawą przypraw. Ja proponuje wam taki oto przepis:
SKŁADNIKI
- 1,2 litr wody
- 3/4 szklanki soczewicy
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka kuminu
- pół łyżeczki kolendry
- szczypta pieprzu cayenne
- pół łyżeczki imbiru
- pieprz, sól
- świeża kolendra do posypania (opcjonalnie)
WYKONANIE
Do garnka wlać oliwę i dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Przesmażyć chwilę i dodać pokrojony drobniutko czosnek oraz wsypać kumin, pieprz cayenne, kolendrę i imbir. Zamieszać i chwilę wszystko razem przesmażyć. Soczewicę przepłukać i dodać do garnka razem z pokrojoną marchewką. Zalać wszystko wodą i dodać dwa obrane ze skórki i pokrojone drobno pomidory. Gotować ok. 20 minut na niewielkim ogniu. Na koniec dodać sól i pieprz. Można dodać trochę świeżej kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz