Mhadjeb [czytaj: mhedżib]- to bardzo popularna w Algierii uliczna potrawa. Znajdziecie go w budce na każdym rogu lub specjalnych knajpkach które specjalizują się tylko w nim. Smażone są na dużych płytach grillowych. Mhadjeb można porównać nieco do naleśników chociaż różni się od nich smakiem za sprawą semoliny z której jest zrobiony i teksturą ciasta. Mhadjeb napełnia się jednym z trzech farszy:
1. pomidory i cebula
2. pomidory i cebula z serem żółtym
3. mielone mięso
Przed Wami przepis na najbardziej znaną wersję czyli mhadjeb z pomidorami i cebulą.
SKŁADNIKI:
farsz:
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki semoliny (czym jest semolina przeczytasz tutaj)
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- ciepła woda (najlepiej przygotować sobie pół litra nawet jeśli nie wykorzysta się całości)
- olej
farsz:
- 4 lub 5 pomidorów obranych ze skórki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- ostra papryka lub harissa
WYKONANIE:
Do dużej miski wsypać semolinę, mąkę, dodać sól i wlać troszeczkę wody. Zagniatać, znowu dolać troszkę wody. Cały czas zagniatać ciasto i w razie potrzeby dodawać wody (chodzi o to aby ciasto miało gładką konsystencję).
Wyrabiać dokładnie przez ok. 10-15 minut. Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie odrywać od ciasta kawałki i uformować je w niewielkie kulki.
Do dużej miski nalać oleju i zatopić w nim kulki. Przykryć szczelnie folią i zostawić na 45 minut (ten patent podpatrzyłam w dwóch budkach sprzedających mhadjeb w Algierii).
W tym czasie na patelni usmażyć pokrojoną w drobniutką kostkę cebulkę, dodać pomidory. Następnie dodać sól, pieprz, harissę.
Gdy woda z pomidorów odparuje i farsz będzie miał gęstą konsystencję, przełożyć go do miseczki.
Gdy minie czas ,,odpoczynku'' dla ciasta, skropić blat olejem i na nim każdą kulkę rozciągnąć za pomocą dłoni na cienki, niemal przezroczysty placek. Im cieńszy tym lepiej. (Na Youtube są filmiki, możecie wpisać ,,mhadjeb'' aby zobaczyć jak to się robi).
Na gotowy cienki placek, wyłożyć trochę farszu. Zamknąć brzegi placka i złożyć go w kształt prostokąta. Smażyć na rozgrzanej i suchej patelni z obu stron.
Wyrabiać dokładnie przez ok. 10-15 minut. Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie odrywać od ciasta kawałki i uformować je w niewielkie kulki.
Do dużej miski nalać oleju i zatopić w nim kulki. Przykryć szczelnie folią i zostawić na 45 minut (ten patent podpatrzyłam w dwóch budkach sprzedających mhadjeb w Algierii).
W tym czasie na patelni usmażyć pokrojoną w drobniutką kostkę cebulkę, dodać pomidory. Następnie dodać sól, pieprz, harissę.
Gdy woda z pomidorów odparuje i farsz będzie miał gęstą konsystencję, przełożyć go do miseczki.
Gdy minie czas ,,odpoczynku'' dla ciasta, skropić blat olejem i na nim każdą kulkę rozciągnąć za pomocą dłoni na cienki, niemal przezroczysty placek. Im cieńszy tym lepiej. (Na Youtube są filmiki, możecie wpisać ,,mhadjeb'' aby zobaczyć jak to się robi).
Na gotowy cienki placek, wyłożyć trochę farszu. Zamknąć brzegi placka i złożyć go w kształt prostokąta. Smażyć na rozgrzanej i suchej patelni z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz