Lubicie tartę cytrynową? Ja uwielbiam ale właśnie z tego przepisu, który sama udoskonaliłam. Nie smakują mi tarty cytrynowe z zapiekanym kremem. Próbowałam dwa razy i to zdecydowanie nie jest smak który chciałabym abyście odtworzyli w swojej kuchni. Ten przepis jest inny- uprzednio przygotowany krem wykłada się na już upieczoną na złoto tartę. Potem tylko wystudzić i włożyć na parę chwil do lodówki i można rozkoszować się tym wspaniałym smakiem :)
SKŁADNIKI
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
składniki na krem:
- 3 średniej wielkości cytryn (najlepiej cytryny ekologiczne)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 80 g masła
WYKONANIE
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier puder i dodać pokroje w kostkę masło oraz jajko.
Ciasto zagnieść, owinąć z folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Ciasto zagnieść, owinąć z folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Cytryny wyszorować, wyparzyć. Skórkę otrzeć. Sok wycisnąć do szklanki.
W garnku roztrzepać jajka, żółtka, cukier (trzepaczką, nie mikserem!). Podgrzewać na małym ogniu mieszając. Po chwili dodać masło i sok z cytryny oraz obtartą skórkę. Mieszać aż krem się zagotuje i zgęstnieje. Odstawić z kuchenki aby ostygł.
W garnku roztrzepać jajka, żółtka, cukier (trzepaczką, nie mikserem!). Podgrzewać na małym ogniu mieszając. Po chwili dodać masło i sok z cytryny oraz obtartą skórkę. Mieszać aż krem się zagotuje i zgęstnieje. Odstawić z kuchenki aby ostygł.
Formę na tartę lub małe foremki na tartaletki wylepić uprzednio wyjętym z lodówki ciastem. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 190 stopniach aż ładnie się zarumieni.
Tartę wystudzić a następnie napełnić ją kremem cytrynowym i gotowe. Można włożyć do lodówki aby się schłodziła (krem tylko na tym zyskuje).
Tartę wystudzić a następnie napełnić ją kremem cytrynowym i gotowe. Można włożyć do lodówki aby się schłodziła (krem tylko na tym zyskuje).
Komentarze
Prześlij komentarz