Przejdź do głównej zawartości

Kakaowo-waniliowe ptasie mleczko z chia



Kakaowo- waniliowe ptasie mleczko z chia- ostatnio coraz bardziej popularny przepis na zdrową słodycz.

SKŁADNIKI

  •  500 ml mleka kokosowego
  • 80 g miodu
  • 4 łyżki żelatyny lub odpowiednia ilość agaru
  • 50-60 g kakao
  • 100 ml mleka (roślinne lub krowie)
  • 30 g nasion chia
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
WYKONANIE

Do garnka wlać 250 ml mleka kokosowego, dodać 40 g miodu, kakao i cynamon. Wymieszać i zagotować na niewielkim gazie. 

Dodać 2 łyżki żelatyny/agaru i wymieszać. 

Całość podzielić na dwie równe części- przelać do dwóch szklanek. 

Małą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią jedną szklankę kakaowej porcji. Odstawić do wystudzenia do lodówki. 

W tym czasie wlać do czystego garnka 250 ml mleka kokosowego i 100 ml innego mleka. Dodać 40 g miodu, wanilie, nasiona chia. 

Zagotować na małym gazie i dodać 2 łyżki żelatyny/agaru. Wymieszać. Odstawić do lodówki. 

Po kilkunastu minutach wyjmujemy foremkę z lodówki i na stężałą już masę kakaową wylewamy masę z chia. Wstawimy do lodówki ponownie aby stężało. 

Po kilkunastu minutach wyjmujemy i wylewamy drugą część kakaową. Odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. 

Gotowe kroimy na dowolnej wielkości kawałki. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło