Kakaowo-waniliowe ptasie mleczko z chia



Kakaowo- waniliowe ptasie mleczko z chia- ostatnio coraz bardziej popularny przepis na zdrową słodycz.

SKŁADNIKI

  •  500 ml mleka kokosowego
  • 80 g miodu
  • 4 łyżki żelatyny lub odpowiednia ilość agaru
  • 50-60 g kakao
  • 100 ml mleka (roślinne lub krowie)
  • 30 g nasion chia
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
WYKONANIE

Do garnka wlać 250 ml mleka kokosowego, dodać 40 g miodu, kakao i cynamon. Wymieszać i zagotować na niewielkim gazie. 

Dodać 2 łyżki żelatyny/agaru i wymieszać. 

Całość podzielić na dwie równe części- przelać do dwóch szklanek. 

Małą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią jedną szklankę kakaowej porcji. Odstawić do wystudzenia do lodówki. 

W tym czasie wlać do czystego garnka 250 ml mleka kokosowego i 100 ml innego mleka. Dodać 40 g miodu, wanilie, nasiona chia. 

Zagotować na małym gazie i dodać 2 łyżki żelatyny/agaru. Wymieszać. Odstawić do lodówki. 

Po kilkunastu minutach wyjmujemy foremkę z lodówki i na stężałą już masę kakaową wylewamy masę z chia. Wstawimy do lodówki ponownie aby stężało. 

Po kilkunastu minutach wyjmujemy i wylewamy drugą część kakaową. Odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. 

Gotowe kroimy na dowolnej wielkości kawałki. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa