Kakaowo- waniliowe ptasie mleczko z chia- ostatnio coraz bardziej popularny przepis na zdrową słodycz.
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka kokosowego
- 80 g miodu
- 4 łyżki żelatyny lub odpowiednia ilość agaru
- 50-60 g kakao
- 100 ml mleka (roślinne lub krowie)
- 30 g nasion chia
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
WYKONANIE
Dodać 2 łyżki żelatyny/agaru i wymieszać.
Całość podzielić na dwie równe części- przelać do dwóch szklanek.
Małą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią jedną szklankę kakaowej porcji. Odstawić do wystudzenia do lodówki.
W tym czasie wlać do czystego garnka 250 ml mleka kokosowego i 100 ml innego mleka. Dodać 40 g miodu, wanilie, nasiona chia.
Zagotować na małym gazie i dodać 2 łyżki żelatyny/agaru. Wymieszać. Odstawić do lodówki.
Po kilkunastu minutach wyjmujemy foremkę z lodówki i na stężałą już masę kakaową wylewamy masę z chia. Wstawimy do lodówki ponownie aby stężało.
Po kilkunastu minutach wyjmujemy i wylewamy drugą część kakaową. Odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.
Gotowe kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Komentarze
Prześlij komentarz