Ciasto drożdżowe z truskawkami









składniki na kruszonkę:



Zacząć od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść opuszkami palców. Wstawić do lodówki. Drożdże pokruszyć w misce, dodać łyżkę cukru i mąki oraz połowę wcześniej podgrzanego mleka. Wymieszać i przykryć ściereczką. Zostawić na 30-40 minut. Mąkę przesiać do miski, wsypać pozostały cukier, sól, jako, żółtka, rozczyn drożdżowy, resztę mleka i wcześniej stopione i wystudzone masło. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie ( w razie potrzeby dodać trochę mąki lub mleka). Formę o wymiarach ok. 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Natłuścić i przełożyć ciasto. Ułożyć wcześniej umyte i osuszone truskawki (ja kroje na połówki). Posypać kruszonką i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz