Biszkoptowa babka z nutką cytryny

Biszkoptowa babka- pyszna, puszysta, delikatna. Robi się ją łatwo, szybko i zawsze wychodzi :) Majonez jest w tym przepisie zastępnikiem oleju, masła lub margaryny. Nie jest kompletnie wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest wilgotne. Nie obawiajcie się więc go i koniecznie wypróbujcie ten przepis. Idealne ciasto do niedzielnej kawy i herbaty :)

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1/2 szklanki cukru
6 łyżek majonezu
2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepszy domowej roboty)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny i obtarta skórka z połowy cytryny

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna. Dodać żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dodawać stopniowo obie mąki, majonez, oraz sok i skórkę z cytryny. Wymieszać za pomocą szpatułki. Wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej masłem i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Piec ok 50 minut, można wcześniej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Upieczone i wystudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa