Ciasto kakaowe z kremem pistacjowym



Ciasto kakaowe z kremem pistacjowym. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbujcie :)

Biszkopt kakaowy

3/4 szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki kakao
5 jajek

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier nie przerywając ubijania. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Następnie dodać przesianą mąkę i kakao. Wymieszać delikatnie szpatułką. Tortownicę (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto się upiecze, upuścić je w formie na podłogę z wysokości ok. 40 cm. Zostawić do wystudzenia. Gdy ciasto będzie całkiem wystudzone przekroić na 3 blaty.

Krem pistacjowy

3 łyżki pasty pistacjowej *
200 ml śmietanki 30%
60 g cukru pudru
250 g mascarpone

Pasta pistacjowa *

200 g obranych pistacji
100 g cukru pudru
100 g masła

Pistacje zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Usunąć skórkę i osuszyć orzechy a następnie zblendować najdrobniej jak to możliwe. Dodać cukier i masło. Blendować aż powstanie gładka masa.

Polewa czekoladowa

125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 duże łyżki kakao
3 łyżki mleka

Rozpuścić masło, dodać cukier a po chwili mleko. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Ostudzić przez chwilę.

Blaty kakaowe nasączyć naparem kawowym lub mieszanką naparu kawowego i alkoholu. Na każdy blat nakładać krem pistacjowy. Ostatnim piętrem ma być krem który należy polać polewą czekoladową. Wierzch ciasta można posypać drobno pokrojonymi orzeszkami. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa