Przejdź do głównej zawartości

Ciasto kakaowe z kremem pistacjowym



Ciasto kakaowe z kremem pistacjowym. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbujcie :)

Biszkopt kakaowy

3/4 szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki kakao
5 jajek

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier nie przerywając ubijania. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Następnie dodać przesianą mąkę i kakao. Wymieszać delikatnie szpatułką. Tortownicę (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto się upiecze, upuścić je w formie na podłogę z wysokości ok. 40 cm. Zostawić do wystudzenia. Gdy ciasto będzie całkiem wystudzone przekroić na 3 blaty.

Krem pistacjowy

3 łyżki pasty pistacjowej *
200 ml śmietanki 30%
60 g cukru pudru
250 g mascarpone

Pasta pistacjowa *

200 g obranych pistacji
100 g cukru pudru
100 g masła

Pistacje zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Usunąć skórkę i osuszyć orzechy a następnie zblendować najdrobniej jak to możliwe. Dodać cukier i masło. Blendować aż powstanie gładka masa.

Polewa czekoladowa

125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 duże łyżki kakao
3 łyżki mleka

Rozpuścić masło, dodać cukier a po chwili mleko. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Ostudzić przez chwilę.

Blaty kakaowe nasączyć naparem kawowym lub mieszanką naparu kawowego i alkoholu. Na każdy blat nakładać krem pistacjowy. Ostatnim piętrem ma być krem który należy polać polewą czekoladową. Wierzch ciasta można posypać drobno pokrojonymi orzeszkami. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło