Ciasto kakaowe z kremem pistacjowym. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbujcie :)
Biszkopt kakaowy
✔ 3/4 szklanki drobnego cukru
✔ 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
✔ 1/3 szklanki kakao
✔ 5 jajek
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier nie przerywając ubijania. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Następnie dodać przesianą mąkę i kakao. Wymieszać delikatnie szpatułką. Tortownicę (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto się upiecze, upuścić je w formie na podłogę z wysokości ok. 40 cm. Zostawić do wystudzenia. Gdy ciasto będzie całkiem wystudzone przekroić na 3 blaty.
Krem pistacjowy
✔ 3 łyżki pasty pistacjowej *
✔ 200 ml śmietanki 30%
✔ 60 g cukru pudru
✔ 250 g mascarpone
Pasta pistacjowa *
✔ 200 g obranych pistacji
✔ 100 g cukru pudru
✔ 100 g masła
Pistacje zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Usunąć skórkę i osuszyć orzechy a następnie zblendować najdrobniej jak to możliwe. Dodać cukier i masło. Blendować aż powstanie gładka masa.
Polewa czekoladowa
✔ 125 g masła
✔ 1/2 szklanki cukru pudru
✔ 3 duże łyżki kakao
✔ 3 łyżki mleka
Rozpuścić masło, dodać cukier a po chwili mleko. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Ostudzić przez chwilę.
Blaty kakaowe nasączyć naparem kawowym lub mieszanką naparu kawowego i alkoholu. Na każdy blat nakładać krem pistacjowy. Ostatnim piętrem ma być krem który należy polać polewą czekoladową. Wierzch ciasta można posypać drobno pokrojonymi orzeszkami. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz