Kesra- algierski rodzaj chleba. Znana również pod nazwami khobz ftir i aghroum. Szukając przepisów na kesrę znajdziecie te w których nie używa się drożdży jak i te w których drożdże się dodaje. Kesra jest idealnym dodatkiem do zup, algierskiej felfli (pieczona papryka z pomidorami). Może być świetnym pieczywem do hummusu. Smakować będzie także jeszcze ciepła, posmarowana cienko masłem. Proponuje wam wypróbowany przeze mnie przepis:
SKŁADNIKI:
- 500 g semoliny
- 3/4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- ciepła woda
WYKONANIE:
Do dużej miski wsypać semolinę, dodać sól oraz olej.
Zagniatać ciasto i powoli dolewać ciepłą wodę.
Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące się do ręki.
Formować małe płaskie placki i podsypać je semoliną aby łatwiej je było przenieść na patelnie.
Kesrę nakłuć widelcem (tylko jedną stronę). Smażyć na suchej i dobrze rozgrzanej patelni kilka minut aż się zarumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz