matlouh- algierskie pieczywo


Matlouh- algierskie domowe pieczywo. Równie popularne jak inny rodzaj- kesra
Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość wody, tak aby ciasto było bardzo mięciutkie i puszyste. Finalnym efektem jest chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku pieczywo.

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki semoliny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • przegotowana, ciepła woda

WYKONANIE:


Zmieszać składniki i dolewać po trochu wody ugniatając ciasto. Wodę należy dodawać powoli, po trochu. Tak aby ciasto stopniowo ją wchłaniało. 

Ciasto należy wyrabiać dość długo i dokładnie, pamiętając o dolewaniu małych ilości wody.


Finalnie ciasto ma być bardzo mięciutkie i puszyste i nieco przyklejać się do dłoni. 

Następnie posypujemy dłonie semoliną i odrywamy po kawałku ciasta (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczamy troszeczkę.

Gotowe bułeczki kładziemy na ściereczkę i posypujemy szczyptą semoliny. 

Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut aby ciasto podwoiło swoją objętość.


Patelnie rozgrzewamy i nie dodajemy żadnego tłuszczu. 

Następnie układamy po 2, 3 bułeczki (zależy ile się wam zmieści). Jedni spłaszczają matlouh a inni zostawiają okrągłe jak nasze polskie kajzerki.

Pieczemy dokładnie z każdej strony. 

Gotowy matlouh można trzymać kilka dni i ,,odświeżać'' w piekarniku.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa