Harira to najpopularniejsza zupa w Algierii. W zależności od regionu różni się użytymi składnikami i przyprawami. Oto przepis na zupę z Oranu, koniecznie go wypróbujcie:
✔ 2 marchewki
✔ 1 średniej wielkości cukinia
✔ 1 cebulka
✔ 1 mała biała rzodkiew albo połówka większej
✔ kawałek selera
✔ 2 pomidory
✔ 1 ziemniak
✔ pęczek kolendry
✔ kawałek mięsa (np. kurczak/baranina/kurczak z wołowiną)
✔ garść ciecierzycy (uprzednio namoczonej lub z puszki)
✔ pieprz, słodka i ostra papryka, kurkuma, kminek, przyprawa do hariry, sól i pieprz
✔ łyżeczka koncentratu pomidorowego
Do dość dużego garnka włożyć mięso i nalać wody. Gdy woda się zagotuje zebrać za pomocą sitka powstałe szumowiny i włożyć do garnka pokrojone warzywa, cieciorkę i pęczek kolendry. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu wyjąć mięso i kolendrę. Warzywa przetrzeć w przecieraku (jeśli chcemy rzadszą konsystencję) albo zmiksować.
Dodać do zupy przyprawy.
Mięso rozdrobnić na kawałeczki i włożyć na dno miseczek.
Dodać kilka ,,groszków'' ciecierzycy. Zupę posypać posiekaną kolendrą.
Jeśli chcecie wypróbować inną wersję hariry, zerknijcie tutaj:harira- przepis I
Dodać kilka ,,groszków'' ciecierzycy. Zupę posypać posiekaną kolendrą.
Jeśli chcecie wypróbować inną wersję hariry, zerknijcie tutaj:harira- przepis I
Komentarze
Prześlij komentarz