Harira- rozgrzewająca, aromatyczna zupa z Algierii (przepis II)


Harira to najpopularniejsza zupa w Algierii. W zależności od regionu różni się użytymi składnikami i przyprawami. Oto przepis na zupę z Oranu, koniecznie go wypróbujcie: 


2 marchewki
1 średniej wielkości cukinia
1 cebulka
1 mała biała rzodkiew albo połówka większej
kawałek selera
2 pomidory
1 ziemniak
pęczek kolendry
kawałek mięsa (np. kurczak/baranina/kurczak z wołowiną)
garść ciecierzycy (uprzednio namoczonej lub z puszki)
pieprz, słodka i ostra papryka, kurkuma, kminek, przyprawa do hariry, sól i pieprz
łyżeczka koncentratu pomidorowego


Do dość dużego garnka włożyć mięso i nalać wody. Gdy woda się zagotuje zebrać za pomocą sitka powstałe szumowiny i włożyć do garnka pokrojone warzywa, cieciorkę i pęczek kolendry. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu wyjąć mięso i kolendrę. Warzywa przetrzeć w przecieraku (jeśli chcemy rzadszą konsystencję) albo zmiksować.
Dodać do zupy przyprawy.
Mięso rozdrobnić na kawałeczki i włożyć na dno miseczek.
Dodać kilka ,,groszków'' ciecierzycy. Zupę posypać posiekaną kolendrą.


Jeśli chcecie wypróbować inną wersję hariry, zerknijcie tutaj:
harira- przepis I

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa