✔ 1 duża marchewka
✔ 2 cebule
✔ 5/6 ząbków czosnku
✔ pół szklanki oliwy z oliwek
✔ tarta bułka
✔ kurkuma
✔ oregano, tymianek, bazylia, lubczyk (mogą być świeże, mogą być suszone)
✔ sól, pieprz
✔ 3 jajka
Cukinie myjemy (nie obieramy) i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy aby pozbyć się wody. Obraną i umytą marchew ścieramy na tarce i dodajemy do odsączonej cukinii. Na patelnie wlewamy całą oliwę i podsmażamy pokrojoną drobniutko cebulę i posiekane ząbki czosnku. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy wszystko wymieszamy to wrzucamy (nie odsączamy oliwy) do miski z cukinią i marchewką. Dodajemy jajka i mieszamy wszystko dokładnie. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę) smarujemy oliwą lub olejem i opruszamy bułką tartą. Przekładamy masę i wyrównujemy wierzch. Wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy nieco dłużej jak godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz