Pasztet z cukinii


2 spore cukinie
1 duża marchewka
2 cebule
5/6 ząbków czosnku
pół szklanki oliwy z oliwek
tarta bułka
kurkuma
oregano, tymianek, bazylia, lubczyk (mogą być świeże, mogą być suszone)
sól, pieprz
3 jajka

Cukinie myjemy (nie obieramy) i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy aby pozbyć się wody. Obraną i umytą marchew ścieramy na tarce i dodajemy do odsączonej cukinii. Na patelnie wlewamy całą oliwę i podsmażamy pokrojoną drobniutko cebulę i posiekane ząbki czosnku. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy wszystko wymieszamy to wrzucamy (nie odsączamy oliwy) do miski z cukinią i marchewką. Dodajemy jajka i mieszamy wszystko dokładnie. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę) smarujemy oliwą lub olejem i opruszamy bułką tartą. Przekładamy masę i wyrównujemy wierzch. Wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy nieco dłużej jak godzinę.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa