Jedno z najpyszniejszych i najpopularniejszych dań kuchni Maghrebu. Trochę inną wersje spotkacie w Algierii, trochę inną w Maroko i Tunezji. Przed wami przepis algierski. Koniecznie wypróbujcie, jest przepyszne!
SKŁADNIKI:
- kilka udek lub pałeczek z kurczaka
- 1 cebulka
- kawałek świeżego imbiru
- 2 laski cynamonu
- oliwki (ćwierć lub pół kilo)
- przyprawy: kurkuma, papryka ostra i słodka, zioła do kurczaka
WYKONANIE:
Kurczaka umyć i posypać przyprawami. Wlać odrobinę oliwki do garnka i włożyć kurczaka. Dodać startą cebulą. Poddusić 10 minut. Dodać starty imbir, szczyptę kurkumy i dwie laski cynamonu. Dodać wodę aby przykryła kurczaka. Dodać oliwki (uprzednio obgotować je raz aby pozbyć się słonego smaku: włożyć do zimnej wody, zagotować i odcedzić). Zostawić do duszenia aż część wody odparuje- ok. 25 minut. Następnie wyłożyć na blachę oliwki i kurczaka i na to sos który się ugotował. Przykryć folią i włożyć do piekarnika. Piec ok. 40-60 minut. Podawać do ziemniaków/frytek/ryżu.
Komentarze
Prześlij komentarz