Rechta to algierski domowy makaron, zrobiony z mąki, semoliny, oleju i wody. Niektórzy robią go sami a inni kupują już gotowy w sklepach. Rechta jest tradycyjnie gotowana na parze, nad garnkiem w którym gotuje się kurczak i warzywa. Dostosowując jednak przepis do naszych możliwości, proponuje zastąpić rechtę zwykłym cienkim makaronikiem (tzw. włosy anioła lub wstążki będą tu najlepiej pasowały).
✔ udka albo podudzia z kurczaka
✔ dwie garści ciecierzycy (z puszki lub namoczonej dzień wcześniej)
✔ 1 cebula
✔ 1 biała rzodkiew
✔ 1 cukinia
✔ 1 marchewka
✔ 1 laska cynamonu
✔ sól, pieprz
✔ olej
✔ rechta (z powodzeniem zastąpi ją cienki makaronik)
Do garnka wlać odrobinę oleju, dodać startą cebulę i kurczaka. Chwilę podsmażyć, dodać ciecierzycę, sól, pieprz oraz laskę cynamonu. Wlać wodę i gotować. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojone (w kostkę lub większe kawałki) rzodkiew oraz cukinię i gotować wszystko aż mięso i warzywa będą miękkie. Makaron ugotować i odcedzić. Na półmisku ułożyć makaron i położyć na niego kurczaka oraz warzywa. Polać całość kilkoma łyżkami sosu.
Komentarze
Prześlij komentarz