Sos pieczarkowy z mleczkiem kokosowym i imbirem


✔ 500 g pieczarek
✔ mała cebulka

✔ 2/3 łyżki masła

✔ kawałek świeżego imbiru
✔ kolendra mielona, sól i pieprz

✔ czerwona pasta curry

✔ ostra czerwona papryczka (opcjonalnie)

✔ puszka mleczka kokosowego o dobrym składzie

✔ natka



Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić cebulę. Przemieszać i chwilę podsmażyć a następnie dodać pieczarki. Smażyć aż będą miękkie a woda którą puszczą w trakcie smażenia odparuje. Dodać starty na tarce imbir, przyprawy oraz jedną łyżeczkę pasty curry (i opcjonalnie pokrojoną ostrą papryczkę). Wlać mleczko kokosowe i chwilę wszystko poddusić. Na sam koniec dodać pokrojoną natkę. Podawać np. do kaszy/makaronu/ryżu/kopytek

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa