Algierska kefta- w zależności od regionu formowana w kształt okrągłych kotlecików lub nadziewana na długie drewniane patyczki. Robiona z baraniny lub wołowiny. Przyprawy które są dodawane tworzą wspaniały smak. Koniecznie wypróbujcie ten przepis:
✔ 500 g mięsa mielonego (co kto lubi- baranina, wołowe lub wołowo-wieprzowe)
✔ mała cebula
✔ 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
✔ kumin (płaska łyżeczka)
✔ ostra papryka (pół łyżeczki)
✔ sól, pieprz
✔ imbir (pół łyżeczki)
✔ curry (szczypta)
✔ cynamon (pół łyżeczki)
✔ kolendra (świeża i sproszkowana lub tylko sproszkowana- łyżeczka)
✔ natka
✔ 1 jajko
Mięso połączyć z jajkiem, przyprawami i poszatkowano drobno natką i kolendrą. Formować spłaszczone kotleciki lub oblepiać mięsem drewniane długie patyczki. Smażyć na oliwie. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Można też zrobić sos pomidorowy i podgotować kefte w tym sosie.
Komentarze
Prześlij komentarz