Algierska kefta- kotleciki z mielonego mięsa


Algierska kefta- w zależności od regionu formowana w kształt okrągłych kotlecików lub nadziewana na długie drewniane patyczki. Robiona z baraniny lub wołowiny. Przyprawy które są dodawane tworzą wspaniały smak. Koniecznie wypróbujcie ten przepis:

500 g mięsa mielonego (co kto lubi- baranina, wołowe lub wołowo-wieprzowe)
mała cebula
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
kumin (płaska łyżeczka)
ostra papryka (pół łyżeczki)
sól, pieprz
imbir (pół łyżeczki)
curry (szczypta)
cynamon (pół łyżeczki)
kolendra (świeża i sproszkowana lub tylko sproszkowana- łyżeczka)
natka
1 jajko

Mięso połączyć z jajkiem, przyprawami i poszatkowano drobno natką i kolendrą. Formować spłaszczone kotleciki lub oblepiać mięsem drewniane długie patyczki. Smażyć na oliwie. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Można też zrobić sos pomidorowy i podgotować kefte w tym sosie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa