Domowy chleb- prosty i szybki do zrobienia przepis na puszysty, miękki chlebek z chrupiącą, złotą skórką.
✔ 0,5 kg mąki pszennej
✔ 0,5 litra ciepłej wody
✔ 3 łyżki i 3 łyżki siemienia lnianego (albo sam słonecznik lub jakiekolwiek inne dodatki)
✔ 0,5 szklanki otrębów
✔ niecała łyżka soli
✔ łyżka cukru
✔ 2,5 dag świeżych drożdży
Wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać. Zalać wodą i wymieszać ponownie aby uzyskać gładką konsystencję ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na mniej więcej 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz wymieszać i zostawić na 40 minut. Następnie nagrzać piekarnik i przełożyć chleb do wysmarowanej foremki. Piec w 220 stopniach przez mniej więcej godzinę. Najlepiej zerkać w czasie pieczenia do środka aby sprawdzić, czy chleb nie jest zbyt przyrumieniony. Po upieczeniu wyjąć aby ostygł. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz