Domowy chleb


Domowy chleb- prosty i szybki do zrobienia przepis na puszysty, miękki chlebek z chrupiącą, złotą skórką.

0,5 kg mąki pszennej
0,5 litra ciepłej wody
3 łyżki i 3 łyżki siemienia lnianego (albo sam słonecznik lub jakiekolwiek inne dodatki)
0,5 szklanki otrębów
niecała łyżka soli
łyżka cukru
2,5 dag świeżych drożdży

Wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać. Zalać wodą i wymieszać ponownie aby uzyskać gładką konsystencję ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na mniej więcej 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz wymieszać i zostawić na 40 minut. Następnie nagrzać piekarnik i przełożyć chleb do wysmarowanej foremki. Piec w 220 stopniach przez mniej więcej godzinę. Najlepiej zerkać w czasie pieczenia do środka aby sprawdzić, czy chleb nie jest zbyt przyrumieniony. Po upieczeniu wyjąć aby ostygł. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa