Loubia czyli algierska fasolowa zupa. Niekiedy podawana razem z kiełbaskami merguez. W zależności od upodobań, loubia ma płynną konsystencję lub gęstą przypominającą sos. Danie to jest szybkie i łatwe w przygotowaniu
SKŁADNIKI:
- 1 cebula
- 1 pomidor
- kilka ząbków czosnku
- udziki z kurczaka lub kawałek wołowiny/baraniny
- biała fasola (wcześniej namoczona albo jeśli zależy wam na czasie możecie użyć białej fasolki z puszki)
- 1 marchewka
- 1 mały ziemniak
- natka
- sól
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka kminku
- pół łyżeczki papryki czerwonej
- szczypta kurkumy
WYKONANIE:
W garnku podsmażyć na odrobinie oleju startą cebulę, pomidora i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać mięso, przesmażyć chwilkę.
Dodać 250-300 g fasoli (jeśli używacie tej z puszki należy ją dodać dopiero gdy mięso będzie prawie miękkie).
Zalać wodą. Doprawić przyprawami. Gotować do miękkości mięsa.
Gdy fasola będzie prawie miękka dodać pokrojoną w talarki marchew i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować jeszcze 10 minut.
Nalać na talerze, dodać kawałki mięsa i posypać natką pietruszki.
Dodać mięso, przesmażyć chwilkę.
Dodać 250-300 g fasoli (jeśli używacie tej z puszki należy ją dodać dopiero gdy mięso będzie prawie miękkie).
Zalać wodą. Doprawić przyprawami. Gotować do miękkości mięsa.
Gdy fasola będzie prawie miękka dodać pokrojoną w talarki marchew i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować jeszcze 10 minut.
Nalać na talerze, dodać kawałki mięsa i posypać natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz