Tamina/takneta- algierski deser z semoliny i miodu


Tamina znana również jako takneta. Deser bardzo popularny w Algierii. Robi się go szybko i łatwo. W niektórych regionach dodaje się do niego migdały i wodę różaną lub wodę z kwiatu pomarańczy.

SKŁADNIKI:

  • 400 g semoliny (można zastąpić kaszą manną-semoliną)
  • 190 g miodu (u mnie miód pomarańczowy Huzar)
  • 160 g masła
  • cynamon do posypania

WYKONANIE:

Na rozgrzaną i suchą patelnie wsypać semolinę i prażyć aż uzyska złoto-brązowy kolor (cały czas mieszamy aby się nie przypaliła).

Po uprażeniu przełożyć semolinę do miski na ok. 15 minut aby wystygła.

W garnuszku roztopić masło i miód a następnie gorące wlać do miski z semoliną.

Energicznie wymieszać łyżką.

Tradycyjnie tamine nakłada się na płaski talerzyk lub miseczkę ale można ją również pokroić w małe kawałeczki gdy już się ściśnie.

Gdy ostygnie posypać szczyptą cynamonu.

Najlepiej smakuje jako przekąska do kawy i herbaty.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa