Tamina znana również jako takneta. Deser bardzo popularny w Algierii. Robi się go szybko i łatwo. W niektórych regionach dodaje się do niego migdały i wodę różaną lub wodę z kwiatu pomarańczy.
SKŁADNIKI:
- 400 g semoliny (można zastąpić kaszą manną-semoliną)
- 190 g miodu (u mnie miód pomarańczowy Huzar)
- 160 g masła
- cynamon do posypania
WYKONANIE:
Na rozgrzaną i suchą patelnie wsypać semolinę i prażyć aż uzyska złoto-brązowy kolor (cały czas mieszamy aby się nie przypaliła).
Po uprażeniu przełożyć semolinę do miski na ok. 15 minut aby wystygła.
W garnuszku roztopić masło i miód a następnie gorące wlać do miski z semoliną.
Energicznie wymieszać łyżką.
Tradycyjnie tamine nakłada się na płaski talerzyk lub miseczkę ale można ją również pokroić w małe kawałeczki gdy już się ściśnie.
Gdy ostygnie posypać szczyptą cynamonu.
Najlepiej smakuje jako przekąska do kawy i herbaty.
Komentarze
Prześlij komentarz